Το 50% αντι για 100% προκαταβολή φόρου θα πληρώνουν όσοι αποκτούν για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και επίσης οι φορολογούμενοι που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία θα καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος δύο ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Τα παραπάνω προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή. Επίσης η διάταξη με την οποία δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες και εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. Η διάταξη αυτή ισχύει και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της, αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.

Σε δύο ίσες διμηνιαίες δόσεις θα καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι την τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους.

Σχετικά με την προκαταβολή φόρου προβλεπεται η μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου που θα συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την απόκτηση για πρώτη φορά εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξαρτήτως υποχρέωσης έναρξης εργασιών και όχι σε άλλες κατηγορίες.

Πηγή: dikaiologitika.gr



x
ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ