Ανακοίνωση για τις καταβλητέες εισφορές των επιστημόνων στο ΕΤΕΑΕΠ για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, για όσες κατηγορίες ασφαλισμένων προβλέπεται, εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει σε αυτή:

Με το ν.4578/18 προβλέφθηκε ότι η μηνιαία εισφορά (7%) στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ και η μηνιαία εισφορά (4%) στον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, διαμορφώνονται στην ελάχιστη μηνιαία βάση.  Οι ελάχιστες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ εφαρμόζονται, αναδρομικά, από την 1/1/2017 και για το 2018.

Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης που εκδόθηκε στις 15/3/2019, προβλέφθηκε ότι σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι αντίστοιχες ελάχιστες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, παρακρατούνται μόνο μια φορά, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων.

Για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, προβλέφθηκε με το ν. 4578/18 η εξόφληση των οφειλόμενων εισφορών της περιόδου 1/1/2017 – 31/12/2018 σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,  αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019, και όχι σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες καθυστέρησης που είναι ο γενικός κανόνας.

Τα παραπάνω πρόδηλα ευνοϊκά, για τους ασφαλισμένους, μέτρα, είναι γνωστά στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων  και  έρχονται σε συνέχεια σειράς θετικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει (αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των επιστημονικών επαγγελμάτων μηχανικών και δικηγόρων, αναδρομική διαγραφή μηχανικών που δεν είχαν δραστηριότητα, μείωση κατά 33,3% της εισφοράς για κύρια σύνταξη σε όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα με διατήρηση των μεταβατικών εκπτώσεων του άρθρου 98 του ν. 4387/16, κατάργηση ειδικής προσαύξησης μηχανικών κ.α).

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα “λάθη” στα ειδοποιητήρια, σημειώνεται ότι αυτά προκύπτουν για αντικειμενικούς λόγους (δήλωση και εκκαθάριση εισφορών σε διαφορετικό χρόνο  για μισθωτούς και μη μισθωτούς) και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, πολύ  πριν  αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια, ενημέρωσε τις ειδικές κατηγορίες των ασφαλισμένων και έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους.

Το υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι:

1. Η μέση εισφορά των επιστημόνων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ ήταν 152 ευρώ με βάση το καθεστώς που ίσχυε το 2016 (πριν από το ν. 4387/16) ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά 53%.

2. Η συνολική εισφορά για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ των επιστημόνων είναι μικρότερη σε ποσοστό έως 88% σε σύγκριση με το ποσό που θα κατέβαλαν οι επιστήμονες αν οι εισφορές επιβάλλονταν από την 1/1/2017.

3. Με την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς για την επικούρηση, ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης θα λάβει επικουρική σύνταξη 194 ευρώ.

Πηγή: capital



x
ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ